Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Arepas - wyśmienite kukurydziane placuszki (małe tortille), które - w tym przepisie - podane są z kremowym nadzieniem z kurczaka. Do tego kolorowa i orzeźwiająca salsa z pomidorów. 

Składniki:

Nadzienie z kurczaka:

papryczka chipotle
1 sztuka
rosół
100 mililitrów
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
8 ziaren
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
filet z kurczaka podwójny
1 sztuka
serek kremowy
100 gramów

Arepas:

mąka kukurydziana harina de maiz blanco
2 szklanki
woda ciepła
1 szklanka
rosół
1 szklanka
oliwa
1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
olej
do smażenia

Salsa:

cebula czerwona
2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka
pomidor
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
papryka czerwona
1/2 sztuki
oliwa
2 łyżeczki
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
sok z limonki
z 1/3 owocu
awokado
1 sztuka

Dodatki:

świeża kolendra
śmietana

Porada

Do zrobienia arepas użyto białej mąki kukurydzianej typu PAN.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

W miseczce za pomocą łyżeczki lekko rozdrabniamy paprykę chipotle, następnie dodajemy imbir, oregano, kolendrę, kmin, całość solimy i pieprzymy po czym dodajemy kurczaka, którego przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy kurczak się piecze, zabieramy się za arepas: 

W misce łączymy wszystkie składniki na arepas i zostawiamy ciasto na 15 minut.

Upieczonego kurczaka rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy serek śniadaniowy i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.

Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości piłki do golfa i zgniatamy żeby uzyskać krążek o grubości 2-3 cm, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotowe arepas smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie do miski przekładamy cebulę, dymkę, pomidora, paprykę, ogórka, oliwę, całość solimy i wciskamy sok z limonki oraz pokrojone awokado po czym całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Gotowe arepas przekrawamy na pół, nadziewamy kurczakiem, salsą, awokado oraz kolendrą, po czym "kanapkę" zamykamy i podajemy z salsą oraz śmietaną.

Smacznego!

Zobacz przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak