Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Arepas - wyśmienite kukurydziane placuszki (małe tortille), które - w tym przepisie - podane są z kremowym nadzieniem z kurczaka. Do tego kolorowa i orzeźwiająca salsa z pomidorów. 

Składniki:

Nadzienie z kurczaka:

papryczka chipotle 1 sztuka
rosół 100 mililitrów
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 8 ziaren
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
serek kremowy 100 gramów

Arepas:

mąka kukurydziana harina de maiz blanco 2 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
rosół 1 szklanka
oliwa 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia

Salsa:

cebula czerwona 2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
oliwa 2 łyżeczki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
sok z limonki z 1/3 owocu
awokado 1 sztuka

Dodatki:

świeża kolendra
śmietana

Porada

Do zrobienia arepas użyto białej mąki kukurydzianej typu PAN.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

W miseczce za pomocą łyżeczki lekko rozdrabniamy paprykę chipotle, następnie dodajemy imbir, oregano, kolendrę, kmin, całość solimy i pieprzymy po czym dodajemy kurczaka, którego przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy kurczak się piecze, zabieramy się za arepas: 

W misce łączymy wszystkie składniki na arepas i zostawiamy ciasto na 15 minut.

Upieczonego kurczaka rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy serek śniadaniowy i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.

Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości piłki do golfa i zgniatamy żeby uzyskać krążek o grubości 2-3 cm, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotowe arepas smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie do miski przekładamy cebulę, dymkę, pomidora, paprykę, ogórka, oliwę, całość solimy i wciskamy sok z limonki oraz pokrojone awokado po czym całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Gotowe arepas przekrawamy na pół, nadziewamy kurczakiem, salsą, awokado oraz kolendrą, po czym "kanapkę" zamykamy i podajemy z salsą oraz śmietaną.

Smacznego!

Zobacz przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak