Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Arepas - wyśmienite kukurydziane placuszki (małe tortille), które - w tym przepisie - podane są z kremowym nadzieniem z kurczaka. Do tego kolorowa i orzeźwiająca salsa z pomidorów. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie z kurczaka:

  • papryczka chipotle

    1 sztuka
  • rosół

    100 mililitrów
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    8 ziaren
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka
  • serek kremowy

    100 gramów

Arepas:

  • mąka kukurydziana harina de maiz blanco

    2 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • rosół

    1 szklanka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Salsa:

  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • sok z limonki

    z 1/3 owocu
  • awokado

    1 sztuka

Dodatki:

  • świeża kolendra

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce za pomocą łyżeczki lekko rozdrabniamy paprykę chipotle, następnie dodajemy imbir, oregano, kolendrę, kmin, całość solimy i pieprzymy po czym dodajemy kurczaka, którego przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy kurczak się piecze, zabieramy się za arepas: 

W misce łączymy wszystkie składniki na arepas i zostawiamy ciasto na 15 minut.

Upieczonego kurczaka rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy serek śniadaniowy i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.

Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości piłki do golfa i zgniatamy żeby uzyskać krążek o grubości 2-3 cm, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotowe arepas smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie do miski przekładamy cebulę, dymkę, pomidora, paprykę, ogórka, oliwę, całość solimy i wciskamy sok z limonki oraz pokrojone awokado po czym całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Gotowe arepas przekrawamy na pół, nadziewamy kurczakiem, salsą, awokado oraz kolendrą, po czym "kanapkę" zamykamy i podajemy z salsą oraz śmietaną.

Smacznego!

Zobacz przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka.

 

Doradca Smaku
Do zrobienia arepas użyto białej mąki kukurydzianej typu PAN.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat