Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
W miseczce za pomocą łyżeczki lekko rozdrabniamy paprykę chipotle, następnie dodajemy imbir, oregano, kolendrę, kmin, całość solimy i pieprzymy po czym dodajemy kurczaka, którego przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy kurczak się piecze, zabieramy się za arepas:
W misce łączymy wszystkie składniki na arepas i zostawiamy ciasto na 15 minut.
Upieczonego kurczaka rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy serek śniadaniowy i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.
Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości piłki do golfa i zgniatamy żeby uzyskać krążek o grubości 2-3 cm, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotowe arepas smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie do miski przekładamy cebulę, dymkę, pomidora, paprykę, ogórka, oliwę, całość solimy i wciskamy sok z limonki oraz pokrojone awokado po czym całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Gotowe arepas przekrawamy na pół, nadziewamy kurczakiem, salsą, awokado oraz kolendrą, po czym "kanapkę" zamykamy i podajemy z salsą oraz śmietaną.
Smacznego!
Zobacz przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka.