Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Nadzienie z kurczaka:
-
papryczka chipotle
1 sztuka -
rosół
100 mililitrów -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
Kolendra cała Prymat
8 ziaren -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżka -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
filet z kurczaka podwójny
1 sztuka -
serek kremowy
100 gramów
Arepas:
-
mąka kukurydziana harina de maiz blanco
2 szklanki -
woda ciepła
1 szklanka -
rosół
1 szklanka -
oliwa
1 łyżeczka -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
olej
do smażenia
Salsa:
-
cebula czerwona
2 sztuki -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka -
pomidor
1 sztuka -
ogórek
1 sztuka -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
oliwa
2 łyżeczki -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
sok z limonki
z 1/3 owocu -
awokado
1 sztuka
Dodatki:
-
świeża kolendra
-
śmietana
Sposób przygotowania
W miseczce za pomocą łyżeczki lekko rozdrabniamy paprykę chipotle, następnie dodajemy imbir, oregano, kolendrę, kmin, całość solimy i pieprzymy po czym dodajemy kurczaka, którego przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy kurczak się piecze, zabieramy się za arepas:
W misce łączymy wszystkie składniki na arepas i zostawiamy ciasto na 15 minut.
Upieczonego kurczaka rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy serek śniadaniowy i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.
Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości piłki do golfa i zgniatamy żeby uzyskać krążek o grubości 2-3 cm, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotowe arepas smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie do miski przekładamy cebulę, dymkę, pomidora, paprykę, ogórka, oliwę, całość solimy i wciskamy sok z limonki oraz pokrojone awokado po czym całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Gotowe arepas przekrawamy na pół, nadziewamy kurczakiem, salsą, awokado oraz kolendrą, po czym "kanapkę" zamykamy i podajemy z salsą oraz śmietaną.
Smacznego!
Zobacz przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka.
Do zrobienia arepas użyto białej mąki kukurydzianej typu PAN.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się