Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Arepas z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Arepas - wyśmienite kukurydziane placuszki (małe tortille), które - w tym przepisie - podane są z kremowym nadzieniem z kurczaka. Do tego kolorowa i orzeźwiająca salsa z pomidorów. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie z kurczaka:

  • papryczka chipotle

    1 sztuka
  • rosół

    100 mililitrów
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    8 ziaren
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka
  • serek kremowy

    100 gramów

Arepas:

  • mąka kukurydziana harina de maiz blanco

    2 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • rosół

    1 szklanka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Salsa:

  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • sok z limonki

    z 1/3 owocu
  • awokado

    1 sztuka

Dodatki:

  • świeża kolendra

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce za pomocą łyżeczki lekko rozdrabniamy paprykę chipotle, następnie dodajemy imbir, oregano, kolendrę, kmin, całość solimy i pieprzymy po czym dodajemy kurczaka, którego przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy kurczak się piecze, zabieramy się za arepas: 

W misce łączymy wszystkie składniki na arepas i zostawiamy ciasto na 15 minut.

Upieczonego kurczaka rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy serek śniadaniowy i dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą.

Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości piłki do golfa i zgniatamy żeby uzyskać krążek o grubości 2-3 cm, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotowe arepas smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, następnie pieczemy je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie do miski przekładamy cebulę, dymkę, pomidora, paprykę, ogórka, oliwę, całość solimy i wciskamy sok z limonki oraz pokrojone awokado po czym całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Gotowe arepas przekrawamy na pół, nadziewamy kurczakiem, salsą, awokado oraz kolendrą, po czym "kanapkę" zamykamy i podajemy z salsą oraz śmietaną.

Smacznego!

Zobacz przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem z kurczaka.

 

Doradca Smaku
Do zrobienia arepas użyto białej mąki kukurydzianej typu PAN.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat