Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka
1 podwójny
sól i pieprz
do smaku
olej
5 łyżek
ząbek czosnku
1 szt
oregano
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
bulion drobiowy
szklanka
śmietana 30%
250 ml
natka pietruszki
3 łyżeczki
pieczarki
400 g
mąka
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pieczarkowym

Fileta z kurczaka umyć, przeciąć na 3 części, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do lodówki na pół godziny. Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Pieczarki umyć,pokroić w plastry, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać filety i smażyć jeszcze około 2 minut po czym wlać bulion. Przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Śmietanę kremówkę wymieszać z mąką, wlać kilka łyżek gorącego wywaru i wlać do sosu. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie przewracając mięso. Sos doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 25.09.2017 14:09
Uwielbiam takie dania, pysznie wygląda. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak