Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie mango
Przepis na kurczaka w sosie mango z kawałkami zielonego ogórka, słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z buraków. To połączenie, które oczarowuje cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. Danie świetnie komponuje się z ryżem, kaszą bulgur lub makaronem.
Opis przygotowania
W małej miseczce łączymy 3 łyżki soku z buraków z 1 łyżką syropu klonowego. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny (można na noc).
Do marynaty możemy dodać także 2 łyżki czerwonego wina.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę soli i pieprzu oraz olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pulpę z mango mieszamy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią)*, 1/2 łyżeczki curry oraz szczyptą soli. Kawałki kurczaka lekko rumienimy na oleju kokosowym, a następnie zalewamy mieszanką mleczka oraz mango i dusimy wszystko przez chwilę do zgęstnienia sosu.
* Aby łatwo oddzielić stałą część od wody, wystarczy wcześniej schłodzić puszkę z mleczkiem kokosowym w lodówce.
Ogórka kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego. Orzechy lekko się skarmelizują.
Kurczaka w sosie mango podajemy z kawałkami ogórka, uprażonymi orzechami, zamarynowanym na piękny kolor imbirem, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz ulubionym dodatkiem - kaszą, ryżem lub makaronem.