Kurczak w powidłach śliwkowych i keczupie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka całe

    4 sztuki
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • cebula

    3 sztuki
  • powidła śliwkowe

    3 łyżki
  • mąka

  • jajka

    2 sztuki
  • woda

  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • ketchup pikantny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z udek wyjąć kości, zdjąć skórkę, podzielić na pół i rozbić lekko tłuczkiem. Przyprawić pieprzem i solą, po czym obtoczyć w mące, jajku i znowu w mące. Tak przygotowane udka usmażyć na oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Wykonanie sosu: 3 cebule pokroić w półplastry i lekko podsmażyć na patelni. Dodać 1 szklankę wody, 1 kostkę rosołową, 3 łyżki powideł śliwkowych i mały słoik keczupu. Całość zagotować.
Sos wlać na usmażone udka i wstawić do piekarnika na 1 godz. (180˚C)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 01.05.2013 08:06
Świetnie podany kurczak :)
Agnieszka-87-25 14.02.2013 09:39
wyśmienicie wygląda !
AURELKA 03.12.2012 18:04
doskonały
Ania67 24.04.2012 15:15
ciekawe danie
Norgiusz 02.04.2012 08:35
super
dianix 08.02.2012 10:09
czas najwyższy takiego zrobic
jola1508 01.02.2012 11:51
fajny przepis
radosna29 25.01.2012 11:09
fajny przepis napewno sprubiuje super polacznie
Wacław 02.01.2012 12:10
pycha !!!
Dorian 07.12.2011 09:19
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat