kurczak w potrawce z ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • udko z kurczaka

    2 szt
  • margaryna

    1/4 kostki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • cyrtyna

    1/2 szt.
  • żółtko

    1 szt.
  • rosół

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować z 2 łyżeczkami soli, rozłozyć na 2 talerze. 2 udka kurczaka ugotowane w rosole obrać na drobne kawałki, roztopić 1/4 kostki margaryny, wsypać 2 łyżki mączki kukurydzianej, zrobić delikatna zasmażkę, dodać 1/2 litra rosołu (musi mieć konsystencję gęstej śmietany) wsypać 2 łyzki stołowe cukru, wycisnąć sok z 1/2 cytryny, zagotować mieszając, na sam koniec dodać żółtko jajka, wymieszać i rozłozyć na ryżu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lisek 76 12.03.2015 17:14
Bardzo lubię to danie. Ja do żółtka dodaję jeszcze śmietanę 30 + rodzynki i zamiast margaryny masło.
madi356 03.04.2012 12:18
lubie takie jedzonko:)
bejciu24 12.04.2011 19:39
jaki żółty sosik, pewnie od żółtka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat