Kurczak w pomarańczach.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • pomarańcze

    4 sztuki
  • sól

    do smaku
  • chili

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    1 garstka
  • masło

    50 gram
  • olej do smażenia

  • mąka psznna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w pomarańczach. foto
Piersi (lub inną część kurczaka, może być rozdrobniony) nacieramy solą i moczymy w soku z trzech pomarańczy przez 3 godziny.
Krok 2 - Kurczak w pomarańczach. foto
Piersi nacieramy chili i jeszcze raz lekko solimy, podsmażamy z obu stron na brązowo i ścieramy na nie skórkę z pomarańczy. Podsmażamy stronę ze skórką, a w tym czasie ścieramy skórkę na drugą stronę. Podsmażamy na mocny brąz.
Krok 3 - Kurczak w pomarańczach. foto
Przygotowujemy pikantny i jednocześnie słodko-kwaśny sos:
- sok i poćwiartowaną połówkę pomarańczy, w których moczyliśmy kurczaka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, dodajemy 0,5 łyżeczki chili i rodzynki;
- gdy zrobi się gorący ( nie należy go zagotować), dodajemy masło i mąkę rozrobioną w odrobinie soku i mieszamy do zagęszczenia;
- chili nadaje pikanterii , pomarańcza kwasu, a rodzynki odpłacają się słodyczą...

Podajemy z ćwiartką pomarańczy w skórce, pokrojoną na segmenty. W trakcie jedzenia warto wyciskać sok na kurczaka. Podajemy z ryżem, np. dzikim - nie polewajmy kurczaka sosem - jest dość soczysty i aromatyczny :)

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 23.07.2012 09:49
mniam
Maniek2 16.12.2011 09:52
super
Beatris 28.11.2011 10:04
Zapowiada się bardzo smakowicie.
Sroczka 28.11.2011 09:21
ciekawy przepis
Mysiunia 28.11.2011 08:38
ciekawa jestem smaku:)
stokrotka 27.11.2011 22:11
super
Monika111 27.11.2011 21:45
fajny kurczak :)
suzana 27.11.2011 21:39
pychota
Dorota76 27.11.2011 19:28
musi być smaczne
Anna146 27.11.2011 18:02
smak potrawy wart takiego długiego przygotowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat