Kurczak w piwku wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    5 udka
  • piwo

    1 butelka
  • olej

  • sól

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowuję marynatę: mieszam olej, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Kawałki kurczaka dokładnie myję i usuwam zbędne ścięgna, skórki etc. Każdy kawałek solidnie obtaczam w marynacie i układam w brytfannie. Jeśli zostanie nam trochę marynaty można ją wylać po prostu do brytfanny. Tak przygotowanego kurczaka piekę w piecu przez ok 30-40 minut. wyjmuję - jeśli będzie trochę niedopieczony to nic nie szkodzi. Następnie biorę dość sporą patelnie - głęboką i układam w niej kawalki kurczaka. Na to wylewam piwo - tyle ile się zmieści (powiedzmy do połowy patelni) i zaczynam podsmażać. Najlepiej pod przykryciem. Tak podsmażam ok 15-20 minut na małym ogniu. Gdy piwo nam trochę wyparuje można dolać. Kurczak nabierze fajnego smaku i będzie bardzo aromatyczny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 27.04.2013 00:16
rewelacyjny pomysł;na pewno wypróbuję
RenataZ-et 31.08.2012 23:08
super mięsko
elficzna 21.08.2012 11:10
myślę że każdy chłop OSZALEJE :D
Betka 21.08.2012 07:42
mmm super;) na pewno smaczny!
przejs 20.08.2012 13:51
Myślisz,że mojemu chłopu by się takie danko spodobało? :D
GOSIA18 19.08.2012 18:20
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat