Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
60 dag -
marchewka
2 sztuki -
kalafior
3-4 różyczki -
bambus pędy
100 gramów -
por
kawałek -
grzyby mun
2 sztuki -
seler
1/2 sztuki -
passata pomidorowa
2 łyżeczki -
sos sojowy
5 łyżeczek -
ocet winny
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Imbir mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta -
bulion
150 mililitrów -
olej
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i kroimy w paski.
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, passaty pomidorowej, octu winnego, oleju, papryki słodkiej, imbiru i gałki. Fileta z kurczaka zanurzamy w marynacie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pozostałą marynatę zachowujemy.
Marchewkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w paski. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i również dokładnie myjemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut.
Ugotowane warzywa przekładamy na głęboką patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy, wcześniej zamoczone grzyby mum, pokrojone w paski, pora oraz pędy bambusa. Całość smażymy przez chwilę, po czym warzywa przekładamy do miski, a na patelnię dodajemy fileta z kurczaka, którego smażymy tylko przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnię warzywa, całość zalewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem. Następnie mieszamy potrawę, dodajemy pozostałą marynatę z mięsa i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z ryżem.
Do potrawy można opcjonalnie również dodać czosnek i cebulę.![]()
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się