Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w papryce na zielonej wyspie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 szt
szczypiorek 1 szt
jogurt naturalny 400 g
majonez 2 łyżki
przyprawa gyros 1 opakowanie
oliwa 3 łyżki
ryż
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
papryka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w papryce na zielonej wyspie

Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa.
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek.

Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 19.04.2015 09:00
smaczny obiad
Margo1 08.06.2013 15:09
wygląda apetycznie
EWI 08.03.2013 15:26
pycha mniam mniam
IwonaDD 20.02.2013 22:21
swietna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak