Kurczak w papryce na zielonej wyspie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • szczypiorek

    1 szt
  • jogurt naturalny

    400 g
  • majonez

    2 łyżki
  • przyprawa gyros

    1 opakowanie
  • oliwa

    3 łyżki
  • ryż

  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • papryka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa.
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek.

Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 19.04.2015 09:00
smaczny obiad
Margo1 08.06.2013 15:09
wygląda apetycznie
EWI 08.03.2013 15:26
pycha mniam mniam
IwonaDD 20.02.2013 22:21
swietna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat