Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w mleku kokosowym
Kurczak w mleku kokosowym - proste danie w orientalnym stylu. Mięso i sos doprawiamy pastą curry - użyj takiej, jaką lubisz: żółtą, czerwoną lub zieloną. Danie może mieć taką pikantność, jaką chcesz - to zależy od użytej pasty i papryczki chili. Kurczak w mleku kokosowym najlepiej smakuje z ryżem.
1. Filety opłukać, pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Dymki opłukać i wraz ze szczypiorkiem pokroić w krążki.
2. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać mięso, curry i pastę curry, smażyć 1-2 minuty.
3. Mięso wyjąć. Na tę samą patelnię wlać mleko kokosowe z bulionem i śmietaną, gotować do zgęstnienia ok. 5 minut. Włożyć mięso z powrotem i gotować kolejne 5 minut.
4. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody, dodać do potrawy, wymieszać, zagotować.
5. Dymkę włożyć na 30 sekund do wrzącej wody, osączyć na sicie.
6. Papryczkę chili (czerwoną lub żółtą), przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.
7. Potrawkę wyłożyć, udekorować dymką, podawać z ryżem.