Kurczak w marynacie z winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    0,5 szt
  • ketchup łagodny

    1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • wino czerwone

    2 łyżki ( półsłodkie)
  • papryka ostra mielona

    szczypta
  • przyprawy

    1 łyżka ( bałkańska)
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w marynacie z winem foto
Do miski włożyć ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę bałkańską, paprykę mieloną, wlać oliwę i czerwone wino, wymieszać.
Krok 2 - Kurczak w marynacie z winem foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3 - Kurczak w marynacie z winem foto
Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, zawinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 4 - Kurczak w marynacie z winem foto
Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na około 1 godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po upływie 40 minut usunąć pokrywkę, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Piec bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka a mięso nabrało rumianego koloru.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat