Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie z winem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 0,5 szt
ketchup łagodny 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
wino czerwone 2 łyżki ( półsłodkie)
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
przyprawy 1 łyżka ( bałkańska)
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie z winem

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę bałkańską, paprykę mieloną, wlać oliwę i czerwone wino, wymieszać.
Krok 1 - Kurczak w marynacie z winem foto
2
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Kurczak w marynacie z winem foto
3
Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, zawinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 3 - Kurczak w marynacie z winem foto
4
Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na około 1 godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po upływie 40 minut usunąć pokrywkę, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Piec bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka a mięso nabrało rumianego koloru.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Krok 4 - Kurczak w marynacie z winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak