Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście z mlekiem kokosowym i warzywami.
Przepis powstał spontanicznie, w momencie kiedy miałem najwięcej nauki, stąd fotografia posiada takie a nie inne tło ;]
Z kuminem radzę uważać, nie każdy go lubi (ja uwielbiam) z powodu jego specyficznego ziemistego smaku i zapachu. Przebija się przez każdy składnik :D
Kurczaka tniemy na paski, solimy, pieprzymy, odstawiamy na bok. Przygotowujemy ciasto: do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, mleko, czarnuszkę i sezam, dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy do ciasta pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy i smażymy w głębokim oleju aż będzie miał ładny złoty kolor. Odstawiamy do odsączenia
W czasie smażenia warzywa powinny już się kończyć gotować. Cukinie kroimy w połówki, paprykę w paski, wszystko wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy (ok 1 łyżki), chwilę smażymy, dodajemy bambus, i po chwili zalewamy mlekiem kokosowym. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kuminem, białym pieprzem, chili oraz solą.
Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania, rozgrzewamy na patelni trochę pozostałego oleju sezamowego wrzucamy odcedzony makaron, dodajemy kurkumę, chwilę podsmażamy ostrożnie mieszając.
Podajemy w miseczce, warstwami makaron>warzywa>kurczak na około.
Życzę smacznego!