Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem )
Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.
Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.
Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.
Na wolnym ogniu smażymy do miękkości.
W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ).
Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami.
Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką.
Pycha!