Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym

Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    1 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 sztuk
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • woda

    3 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • arbuz

    1 szklanka miąższu
  • ryż jaśminowy

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać i umyć włoszczyznę . Pokroić na mniejsze kawałki.
Umyć mięso.
Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .
Ułożyć w garnku warzywa , mięso i przyprawy. Zalać wodą i osolić.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym gazie godzinę.
Ugotować ryż jaśminowy w lekko osolonej wodzie i trzymać w cieple.
W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem .
Dodać żółtko . Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na papkę a bardzo drobno).
Dodać miąższ z arbuza do potrawki.
Podawać z ryżem jaśminowym i kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.
* Warzywa z bulionu zużyłam na sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 28.09.2015 23:58
ciekawe zestawienie
Jodaj 11.06.2014 09:45
pyszności tu masz :)
Jadwiga/Jaga85 07.06.2014 20:39
Ciekawa propozycja!
Joannasz3190 07.06.2014 19:20
Rewelacja! :)
Anna133 07.06.2014 19:12
zaszalałaś wygląda to obłędnie smacznie !
Noruas 07.06.2014 18:24
ciekawe z tym arbuzem!
mufinka79 07.06.2014 17:53
Ciekawa propozycja :)
Pyszota 07.06.2014 17:41
coś nowego, super :)
Ada-Gaba 07.06.2014 17:35
bardzo smaczna propozycja , ciekawe smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat