Kurczak Vindaloo

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Soczyste kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym i pikantnym sosie, przepełnionym zapachem Indii. Do tego miseczka ryżu i danie gotowe! Jeśli więc lubicie odkrywać nowe smaki i zapraszam Was w niezwykłą podróż po smakach Indii.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • filety z kurczaka

    4 szt.
  • passata pomidorowa

    100 mililitrów
  • czosnek

    6 ząbków
  • imbir

    1 cm
  • płatki chili

    2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • kardamon ziarna

    3 sztuki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    4 szt.

Pozostałe składniki

  • papryczka chilli

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • woda

    100 mililitrów
  • olej sezamowy

    4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • kolendra posiekana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:

Filety kurczaka oczyszczamy, kroimy w większą kostkę. Czosnek oraz imbir obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon, goździki, kmin rzymski oraz kolendrę prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich cały aromat. Następnie przyprawy ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy na jednolitą masę. Marynatę dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pokrojoną paprykę serano. Chwilę podsmażamy, aż cebula i papryka zmięknie. Dodajemy kurczaka i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodajemy wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej wody.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Vindaloo smakuje idealnie z placuszkami papadam, ryżem basmati lub z chlebkiem naan, więc sami zdecydujcie, z czym chcecie podać to danie.
* użyłam papryczki serano

Uwagi dodatkowe:
- danie jest dość pikantne, ale można je złagodzić pomijając papryczki Serano lub zastępując je łagodniejszymi. Jeśli pominiecie całkowicie papryczki, danie również wyjdzie pyszne i znacznie mniej pikantne;
- tą potrawę można przygotować z jagnięciny, wołowiny, a nawet z owoców morza;
- świetnie smakuje z naturalnym jogurtem albo z raitą, czyli indyjskim dipem ogórkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat