Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: beef vindaloo wg Piotra Ogińskiego
- danie kuchni indyjskiej
- doskonale smakuje z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan
- pikantne i aromatyczne danie
Pokroić mięso w kostkę i posolić. Ocet, cukier, przyprawy, czosnek, imbir, suszone chilli oraz 50 ml mleka kokosowego dokładnie blendujemy. Do w ten sposób zrobionej marynaty wrzucamy posolone mięso i marynujemy minimum godzinę.
Po tym czasie mięso bez płynów smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy cebulę, pozostałą marynatę, wodę oraz mleko kokosowe (100 ml lub nieco więcej, jeśli lubimy) i dusimy ok. 30-45 minut.
Kiedy na wierzchu sosu pojawi się tłuszcz, to znak, że mięso jest miękkie, a danie jest gotowe.
Na koniec duszenia, jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne możecie dodać pokrojone kawałki chili.
Beef vindaloo podajemy z ryżem oraz świeżą kolendrą.
Jeśli jednak wolicie dania wegetariańskie, klikajcie po przepis na matar panir.