Kurczak Tikka Masala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 gram
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir starty

    1/2 łyżeczki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • chili w proszki

    1/4 łyżeczki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • liście curry

    5 sztuk
  • pomidory

    400 gram
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • ryż

    250 gram
  • woda

    400 ml
  • kardamon

    1 kapsułka
  • anyż

    1 gwiazdka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do podania
  • cebula czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Gdy ta lekko zmięknie dodaj posiekane chili, imbir, starty czosnek i smaż 2 minuty mieszając, aby całość nie przywarła do patelni.

Dodaj chilli w proszku, kurkumę, garam masalę i cukier i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz pomidory i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładką masę.


Na czystą patelnię wlej olej i podsmaż pokrojonego na kawałki kurczaka, aż lekko się zezłocą. Wlej sos i dodaj liście curry. Gotuj przez 15 minut.

Wsyp ryż do garnka o grubym dnie, zalej zimną wody i dopraw solą. Lekko zmiażdż strąk kardamonu palcami i dodaj do ryżu razem z anyżem gwiaździstym. Przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstawić ryż na kolejne 5 minut. Usuń kardamon i anyż. Wymieszaj całość widelcem i odstaw.


Zdejmij patelnię z ognia, wyciągnij liście curry, a sos wymieszać z jogurtem. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podaj z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magduś83 29.06.2014 22:52
apetycznie wygląda i tak musi smakować
Mimi3 06.11.2013 22:40
smacznie wygląda warte spróbowania
chrupnij-sobie.pl 15.06.2013 22:21
OBŁĘDNE TO DANIE! PYCHA POLECAM
Gary Michy 18.02.2013 19:50
Uwielbiam to danie! Fajny przepis :)
safcia 07.01.2013 19:47
DUŻO SKŁADNIKÓW ALE WARTO ZASZALEĆ PYCHOTKA
wyattearp 15.11.2012 07:30
smaczne
Lemon 14.11.2012 19:47
pycha
fijolek91 14.11.2012 17:56
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat