Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Tikka Masala
Dodaj chilli w proszku, kurkumę, garam masalę i cukier i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz pomidory i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładką masę.
Na czystą patelnię wlej olej i podsmaż pokrojonego na kawałki kurczaka, aż lekko się zezłocą. Wlej sos i dodaj liście curry. Gotuj przez 15 minut.
Wsyp ryż do garnka o grubym dnie, zalej zimną wody i dopraw solą. Lekko zmiażdż strąk kardamonu palcami i dodaj do ryżu razem z anyżem gwiaździstym. Przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstawić ryż na kolejne 5 minut. Usuń kardamon i anyż. Wymieszaj całość widelcem i odstaw.
Zdejmij patelnię z ognia, wyciągnij liście curry, a sos wymieszać z jogurtem. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podaj z ryżem.