Kurczak tandoori

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • podudzia z kurczaka

    8 sztuka

MARYNATA

  • jogurt grecki

    1/2 szklanka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbek
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • chili

    1/2 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak tandoori foto
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać.
Krok 2 - Kurczak tandoori foto
Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 3 - Kurczak tandoori foto
Mięso włożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać mięso z marynatą i odstawić do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na 3 godziny.
Krok 4 - Kurczak tandoori foto
Mięso przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Mięso również spryskać olejem i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 45 minut. W trakcie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę i ponownie spryskać olejem.
Krok 5 - Kurczak tandoori foto
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i podawać.
anemon
To bardzo charakterystyczne danie kuchni indyjskiej. Mięso powinno mieć intensywnie czerwone zabarwienie, ja jednak zrezygnowałam z dodawania sztucznego barwnika, co w żadnym stopniu nie wpłynęło na smak tej wspaniałej i bardzo prostej potrawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 23.11.2015 12:01
super obiad!
Ola1984 19.11.2015 20:43
Bardzo fajna porcja mięsa :)
Janina 19.11.2015 17:13
Świetne mięsko;)
Beatris 19.11.2015 12:00
Apetyczny kurczaczek:)
Poison1988 19.11.2015 08:00
fajnie przygotowany kurczaczek :)
ben-ka 19.11.2015 07:44
Lubię drób w każdej postaci:)
olkaaa 19.11.2015 07:38
bardzo lubię
Ifa 19.11.2015 05:50
Moje smaki :-)
Jolcia_90 18.11.2015 23:05
wygląda smakowicie :) Chętnie bym skosztowała :)
misia53 18.11.2015 22:34
Piękne w kolorze o ciekawym smaku i chrupiacej skórce - jak ja to lubię....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat