Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po generalsku
Kroki postępowania
2. Kurczaka myjemy i dokładnie najlepiej przy pomocy pędzelka nacieramy go marynatą w środku i na zewnątrz.
3. Wkładamy do miski i zostawiamy na cała noc w lodówce.
5. W znalezionym przepisie podobno piwo z butelki powinno wylatywać na kurczaka, ale polecam odlać trochę w szklankę i samemu co jakiś czas podczas pieczenia podlewać piwem z dodatkiem goździków.
6. Warzywa grubo kroimy i rozsypujemy na blachę dookoła kurczaka, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Jedynie pomidory zostawiamy na później.
8. Co jakiś czas możemy polewać kurczaka piwem, a pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pomidory.
9. Całość, jak nam się pięknie zarumieni wyjmujemy, kroimy i podajemy razem z warzywami.