Kurczak po chińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kurczak po chińsku - pyszny obiad w 20 minut. Filet z piersi kurczaka ze świeżym mango, papryka i cebula czerwoną.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe:

  • ryż

    2 opakowania
  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • mango

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • imbir

    3 cm
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka

Sos:

  • sok z limonki

    1 sztuk
  • sos sojowy

    5 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.

Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.

Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.

Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.

W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.

Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.

Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem.

Danie posypuję szczypiorkiem.

jejkuchnia
2 opakowania ryżu czyli 2 torebki. Pierś kurczaka - duża. Imbir - kawałek około 3 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat