Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zapewniam, że masło orzechowe jest idealnie nie tylko do słodkości, ale również doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, w tym stanowi świetny duet z kurczakiem. Zresztą taki smak kurczaka polubi każdy, nawet ten, który nie przepada za orzeszkami ziemnymi.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kurczak

    1.2 kilograma

Marynata:

  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • chilli

    0.25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę. Masło orzechowe, olej oraz sos sojowy należy dokładnie połączyć z przyprawami. Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione.

Diana Rusiłowicz
Można użyć dowolnych części z kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 25.06.2018 21:25
Dobry kurczak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat