Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w białym winie
Patelnie z olejem rozgrzać na średnim ogniu. Udka obsmażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry lub przekroić na cztery części. Dodać do naczynia z kurczakiem. Całe ząbki czosnku delikatnie rozgnieść i włożyć do brytfanki. Całość zalać szklanką wina, pomiędzy ułożyć gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut pod przykryciem, a następnie koleje 20 minut bez przykrycia (dzięki temu skórka będzie lekko chrupiąca). Wyjąć mięso z piekarnia.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 100 stopni.
Z naczynia wyjąć gałązki rozmarynu i czosnek- wyrzucić. Powstały sos z kurczaka (wraz z pieczarkami) wlać na patelnię i postawić na palnik. Kurczaka włożyć z powrotem do piekarnika, aby utrzymał temperaturę. Sos podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut, a następnie dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotować około 2-3 minut, lub do momentu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.* Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, a w razie potrzeby solą (sos należy doprawić na końcu, podczas pieczenia mięso odda dużo smaku, w tym także soli dzięki czemu sos będzie wyrazisty bez dodatkowego doprawiania).
Udka można podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką. Polecam glazurowaną marchewkę lub młode liście ulubionych sałat z winegretem.
*śmietankę dla pewności przed uniknięciem zważenia można rozrobić z kilkoma łyżkami sosu, a dopiero po tym wlać do sosu. Słodka śmietanka nie powinna się zważyć, ale jednak warto być przezornie zabezpieczonym :)
Smacznego!