Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w białym winie

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki kurczaka 4 szt
pieczarki 200 g
białe wino 250 ml
czosnek 3 ząbki
rozmaryn świeży 3-4 gałązki
sól
śmietanka kremowa 50 ml
mąka 5 łyżek
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w białym winie

Mąkę wysypać do płaskiego naczynia. Ćwiartki z kurczaka wyczyścić, pozbawić tłustych części, a następnie osuszyć. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące.

Patelnie z olejem rozgrzać na średnim ogniu. Udka obsmażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry lub przekroić na cztery części. Dodać do naczynia z kurczakiem. Całe ząbki czosnku delikatnie rozgnieść i włożyć do brytfanki. Całość zalać szklanką wina, pomiędzy ułożyć gałązki rozmarynu.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut pod przykryciem, a następnie koleje 20 minut bez przykrycia (dzięki temu skórka będzie lekko chrupiąca). Wyjąć mięso z piekarnia.

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 100 stopni.

Z naczynia wyjąć gałązki rozmarynu i czosnek- wyrzucić. Powstały sos z kurczaka (wraz z pieczarkami) wlać na patelnię i postawić na palnik. Kurczaka włożyć z powrotem do piekarnika, aby utrzymał temperaturę. Sos podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut, a następnie dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotować około 2-3 minut, lub do momentu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.* Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, a w razie potrzeby solą (sos należy doprawić na końcu, podczas pieczenia mięso odda dużo smaku, w tym także soli dzięki czemu sos będzie wyrazisty bez dodatkowego doprawiania).

Udka można podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką. Polecam glazurowaną marchewkę lub młode liście ulubionych sałat z winegretem.

*śmietankę dla pewności przed uniknięciem zważenia można rozrobić z kilkoma łyżkami sosu, a dopiero po tym wlać do sosu. Słodka śmietanka nie powinna się zważyć, ale jednak warto być przezornie zabezpieczonym :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 03.06.2017 07:15
pysznie podany i wykonany kurczak
Janina 10.05.2013 07:37
Bradzo smaczne jedzonko
Ola1984 10.05.2013 07:35
Pyszne mięsko. Rozmaryn idealnie tutaj pasuje.
Konczi 10.05.2013 07:29
wygląda smakowicie
Sroczka 09.05.2013 23:06
Przepysznie wygląda.
beniaminek 09.05.2013 22:05
fajne danie
Rafał3 09.05.2013 20:46
ale pyszności..
Boska_Agatka 09.05.2013 20:43
rewelacja polecam
leonowie 09.05.2013 20:13
świetnie opisany przepis:)
Megg 09.05.2013 20:05
lubię kurczaczka, pycha :)
kriko 09.05.2013 19:48
pyszne w winku
GOSIA18 09.05.2013 19:46
świetnie się zapowiada
Krzysztof15 09.05.2013 19:39
super kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak