Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony podlewany piwem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,8-1,9 kg
ząbki czosnku
Papryka ostra mielona Prymat
olej 1 łyżka
ketchup pikantny 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
piwo jasne 250 ml

Porada

Rewelacyjne soczyste mięso, chrupiąca idealnie upieczona skórka i zapach czosnku- to właśnie w takiej postaci uwielbiam kurczaka. Do tego bułeczka, colesław i nic już więcej nie potrzeba.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony podlewany piwem

Tuszkę z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i związać mu udka, tak aby nie odstawały od reszty tuszki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego ketchup i resztę przypraw, wymieszać. Tak powstałą marynatą porządnie natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 24 goodziny. Po tym czasie umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem z folii w 180 st przez godzinę. Po godzinie przełączyć piekarnik na funkcję grilla, kurczaka odkryć i piec przez następną godzinę często podlewając piwem. Gdy piwo nam się skończy podlewać sosem wytworzonym z pieczenia i piwa. W ten sposób otrzymamy pyszną złotą i chrupiącą skórkę(Po pół godzinie odwrócić na drugą stronę). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak