Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na butelce

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt.
piwo 0,5 litra
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce

Kurczaka umyć, natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Z butelki piwa zerwać etykietki, dokładnie umyć butelkę. Około 1/4 zawartości wylać do naczynia żaroodpornego i dolać 1/4 szklanki wody. Kurczaka nadziać na butelkę i postawić pionowo w naczyniu. Do butelki można wsypać szczyptę soli, żeby piwo lepiej się pieniło. Piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gotuj z Misiem 11.10.2013 23:41
Ja robiłem z jasnym piwem. Pewnie można też spróbować z ciemnym, ale raczej nie polecałbym pszenicznego.
aniagdz 11.10.2013 15:04
oo czekałam na ten przepis:)
6zer
6zer 10.10.2013 21:37
apetycznie wyglada
ao_12 10.10.2013 21:03
też tak piekłam kurczaka:)
SmacznaPyza 10.10.2013 20:19
czy wszystko jedno jakie piwo ?
migotka28 10.10.2013 20:16
pycha uwielbiam takiego kurczaczka
Krzysztof15 10.10.2013 19:28
tez tak robvie pyszny
dodi 10.10.2013 19:21
świetny sposób na kurczaka
nutellla 10.10.2013 19:11
jeszcze takiego nie robiłam
iwi 10.10.2013 19:10
Swietny przepis
w mojej kuchni 10.10.2013 19:01
smacznie upieczony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak