Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 piersi z kurczaka

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • 40 ml białego wina

  • 20 ml sosu śliwkowego

  • 10 ml sosu sojowego

  • olej do smażenia

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Orientalna mieszanka przypraw

  • Michela:

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • ocet ryżowy

    10 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty.
Krok 2 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
W misce
Krok 3 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
obtaczamy kurczaka
Krok 4 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
w mieszance przypraw Michela
Krok 5 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
oraz w soli, curry i imbirze.
Krok 6 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Cebulę kroimy w cienkie piórka,
Krok 7 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
pomidorki koktajlowe na połówki,
Krok 8 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
a pomidory suszone
Krok 9 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
w cienkie paski.
Krok 10 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju. Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie.
Krok 11 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Ważne jest by kurczak nie był suchy.Powinien zostać soczysty w środku.
Krok 12 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz,
Krok 13 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy.
Krok 14 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe
Krok 15 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
i pokrojone suszone pomidory.
Krok 16 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Wszystko chwilę smażymy, mieszając. Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok.
Krok 17 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień. Następnie dolewamy białe wino i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając. Na końcu dolewamy sos śliwkowy.
Krok 18 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka.
Krok 19 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Smażymy ok. 12 minut, tak by pozostały soczyste.
Krok 20 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.
Krok 21 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem.
Krok 22 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się:
Krok 23 - Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran foto
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/217/doradca-smaku-odc-43-kurczak-orientalny-po-michelsku.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 13.05.2013 17:59
wygląda rewelacyjnie
Poison1988 13.05.2013 16:42
wygląda wyśmienicie :) palce lizać :)
kasienka23 13.05.2013 13:43
musi być wyborny!
Megg 13.05.2013 11:37
po prostu rewelacyjny!!!
Janina 13.05.2013 11:07
Bardzo ciekawy przepis i konkretne jedzonko ;)
gosia561 13.05.2013 10:50
wygląda orientalnie
msmors 13.05.2013 10:15
ciekawy przepis
IwonaDD 13.05.2013 09:34
pychota !!!!!
Konczi 13.05.2013 09:08
pysznie się zapowiada
Paolcia 13.05.2013 08:46
mniam trzeba spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat