Kurczak nadziewany jabłkami

Kurczak nadziewany jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1
  • sól do smaku

  • pieprz

  • majeranek

  • cukier

    1 szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • jabłka

    4 słodko-kwaśne
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak nadziewany jabłkami

Dziś zrobiłam kurczaczka nadziewanego jabłuszkami. Jakoś naszło mnie na coś wytrawnego a zarazem innego.... i za namowa mojego mężczyzny bo jego też coś naszło. Przepis nie jest trudny, bo większość i tak sama się zrobi bez naszego udziału :) Na początku dobrze myjemy naszego kurczaczka i oczyszczamy jeśli jest z czego. Odstawiamy na chwile lub osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy go roztartym czosnkiem i oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Do tak przygotowanego kurczaczka wkładamy pokrojone wcześniej w ósemki lub ćwiartki jabłuszka ( jabłka tez doprawiamy do smaku cukrem i majerankiem). Gdy już wszystkie jabłuszka znajdą się w kurczaczku starannie go spinamy wykałaczkami lub zszywamy tak żeby nie zgubił podczas pieczenia cennego farszu i pieczemy ok 1,5 godz do 2 godz w piekarniku na 190C co jakiś czas podlewając go pitosem wytworzonym z pieczenia. Ja podaję go z ziemniaczkami i surówką z marchwi. Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat