Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie

Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    5 szt
  • miód płynny

    2-3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie foto
Wszystkie przyprawy wymieszać z miodem i oliwą.
Krok 2 - Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie foto
Udka (ja poprzecinałam, ale mogą być całe) dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i na noc odłożyć do lodówki.
Krok 3 - Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie foto
Przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Od czasu do czasu polewając wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
Krok 4 - Kurczak na słodko, czyli pieczony, marynowany w miodzie foto
Piec przez ok.90-100 min aż skórka się przyrumieni, a mięso będzie miękkie.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dariusz33 21.03.2021 13:17
Bardzo ciekawy przepis. Gratuluję :-)
Babeczka35 24.11.2015 20:51
Super mięsko.
Lis 24.11.2015 17:16
Super taki kurczak:)
Agnieszka-87-25 24.11.2015 16:41
apetyczne są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat