KURCZAK NA CZEKOLADOWO

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    ook 1,3 kg
  • sok anansowy

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • gorzka czekolada

    1
  • rum

    1 łyżka
  • mleko

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawa do kurczaka i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy sokiem z ananasa, obkładamy wiórkami masła i pieczemy od czasu do czasu polewając powstałym sosem.

Robimy sos:
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko, masło i rum wymieszany z 2 łyzkami soku ananasowego. Doprawiamy. Podgrzewamy, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Kurczaka polewamy ciepłym sosem czekoladowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 17.01.2012 15:32
a co na to kurczak ?
magical66 14.08.2011 21:17
kurczak na słodko- może być ciekawie
magical66 14.08.2011 21:17
kurczak na słodko- może być ciekawie
rakow2 25.04.2011 15:37
nie uznaję mięs z czekoladą
jasiek 21.02.2011 17:41
wolę na ostro

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat