Kurczak marengo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1,2-1,3 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    30 dag
  • cebule

    2 szt
  • wino

    1/2 szkl
  • bulion

    1 szkl
  • natka pietruszki

  • olej

  • masło

  • mąka

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na kawałki i smażymy na oleju i maśle lekko rumieniąc. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drbno pokrojony czosnek.Gdy cebula zeszkli się dodajemy wino, bulion i posiekaną natkę pietruszki.Dusimy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, koncentrat pomidorowy i przyprawy.Dusimy ok 15 minut.Dodajemy łyżkę mąki.Podajemy z ryżem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (48)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola333 03.08.2012 09:35
pycha
bursztynek 18.06.2012 23:48
bardzo fajny pomysł
Norgiusz 08.06.2012 12:36
pycha
Cikakameku 10.04.2012 12:47
ciekawe
Angelika10 15.03.2012 00:09
pycha
Anna152 11.03.2012 07:16
super
Motorek 29.02.2012 09:45
fajny
caralajna 22.02.2012 13:46
ciekawa nazwa
mela251 02.02.2012 07:44
pycha
olkaaa 13.01.2012 22:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat