Kurczak grillowany z rabarbarowym musem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • zioła

    1 łyżecz.
  • oliwa

    2 łyż.
  • rabarbar

    2 łodygi
  • cukier

    2 łyżecz.
  • woda

    1/4 szkl.
  • WINEGRET:

    2 łyż.
  • jabłko

    1 szt.
  • papryka słodka mielona

    1 szczypta
  • sól morska

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak grillowany z  rabarbarowym musem foto
Rabarbar myję, obieram i kroję w krążki. Piersi z kurczaka dokładnie myję i osuszam. Następnie nacieram całe mięso dokładnie marynatą przygotowaną z oliwy, soli, pieprzu, cynamonu, słodkiej papryki oraz ziół. Mięso przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny. Po czym wyjmuję mięso, kładę je na rozgrzanym grillu i piekę z obydwu stron do ładnego zarumienienia. Jabłko obieram ze skórki, kroję w niezbyt cienkie plastry, oprószam mielonym cynamonem i także grilluję.
Krok 2 - Kurczak grillowany z  rabarbarowym musem foto
Pokrojony rabarbar przekładam do garnuszka, wlewam wodę, dodaję cukier i całość gotuję kilka minut, aż rabarbar się rozpadnie. Sałatę myję, dokładnie osuszam, po czym kroję na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Kurczak grillowany z  rabarbarowym musem foto
Sałatę skrapiam delikatnie sosem winegret. Na sałatę wykładam pokrojoną w grube plastry, grillowaną pierś z kurczaka. Przy mięsie kładę półplasterki grillowanego jabłka oraz łyżkę musu z rabarbaru. Podaję na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat