Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK GONG BAO (gong bao ji ding)
- 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kłącza świeżego imbiru
- 5 cebulek zielonych (młodych)
- 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
- 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
- ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)
MARYNATA DO MIĘSA:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
- 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)
- 1 łyżka stołowa wody
SKŁADNIKI SOSU:
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rozp. w wodzie)
SPOSÓB WYKONANIA
Danie to znane też jako Kung Pao
Nazwa pochodzi od wybitnej osobistości dworu cesarskiego Gubernatora Syczuanu Pana Ding Bao Zhen.
Gong Bao Ji Ding jest pięknym daniem i bardzo okazale prezentuje się wzrokowo. Złote kawałki kurczaka świetnie komponują z czerwoną papryką i złotymi orzeszkami, a wszystko to połączone sosem lekko słodko-kwaśnym z dodatkiem Syczuańskiego pieprzu stanowi delicję pełną harmonii i dobrej kompozycji smaków. Zgodnie z Jing i Jang.
1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć - przepalićpokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyc dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.
Opis / Uwagi:
nie wpadać w panikę to tylko wygląda skomplikowanie danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne, jeśli mogę coś doradzić proszę wcześniej zgromadzić wszystkie składniki, wszelkie podróbki zepsują tradycyjny smak dania.