KURCZAK GONG BAO (gong bao ji ding)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

  • orzechy

  • pieprz syczuański

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:
- 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kłącza świeżego imbiru
- 5 cebulek zielonych (młodych)
- 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
- 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
- ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)

MARYNATA DO MIĘSA:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
- 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)
- 1 łyżka stołowa wody

SKŁADNIKI SOSU:
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rozp. w wodzie)

SPOSÓB WYKONANIA

Danie to znane też jako Kung Pao
Nazwa pochodzi od wybitnej osobistości dworu cesarskiego Gubernatora Syczuanu Pana Ding Bao Zhen.
Gong Bao Ji Ding jest pięknym daniem i bardzo okazale prezentuje się wzrokowo. Złote kawałki kurczaka świetnie komponują z czerwoną papryką i złotymi orzeszkami, a wszystko to połączone sosem lekko słodko-kwaśnym z dodatkiem Syczuańskiego pieprzu stanowi delicję pełną harmonii i dobrej kompozycji smaków. Zgodnie z Jing i Jang.
1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć - przepalićpokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyc dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.

Opis / Uwagi:
nie wpadać w panikę to tylko wygląda skomplikowanie danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne, jeśli mogę coś doradzić proszę wcześniej zgromadzić wszystkie składniki, wszelkie podróbki zepsują tradycyjny smak dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwi 03.10.2013 21:54
Krótkie wow starczy
Lis 03.10.2013 21:52
Smakowicie się zapowiada:)
6zer 03.10.2013 21:32
ciekawe czemu nie ma całej reszty składników
migotka28 03.10.2013 21:26
fajne kolorowe danie
Konczi 03.10.2013 20:12
fajnie wygląda tylko zastanawia mnie dlaczego formularz składników nie wypełniony ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat