Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kurczak

udka kurczaka 3 szt
cebula 2 szt
wino czerwone wytrawne 150 ml
chili Prymat 0,5 lyzeczki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 lyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 kulki
Czosnek suszony Prymat 1 lyzeczka
olej do smażenia
woda 150 ml

Brukselka

brukselka 500 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
masło 150 g
cukier 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka.

Kroki postępowania

1
Kurczaka zalewamy olejem, doprawiamy i wstawiamy do lodowki na kilka godzin.
Krok 1 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto
2
Obsmazamy kurczaka z obu stron na teflonowej patelni...
Krok 2 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto
3
Cebule kroimi w piorka i dodajemy do kurcaka ,chwile smazymy..
Krok 3 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto
4
Dolewamy wino,wode,ziele ang,listek laurowy i dusimy pod przykrycem na malym ognu do miekkosci
Krok 4 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto
5
Brukdelke ocyzczamy,kroimi na polowki,zalewamy woda ,dodajemy cukier i gotujemy ok 20 min.Odcedzamy.
Krok 5 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto
6
Na patelni rozpuszczamy maslo,dodajemy bylke tarta,chwile smazymy ciagle mieszajac..
Krok 6 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto
7
Dodajemy brukselke i smazymy ok 10-15 min,
Krok 7 - Kurczak Duszony w Czerwonym Winie i Brukselka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak