Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak cytrynowy z sherry

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 g
olej 30 ml
sól 1 szczypta
mąka kukurydziana 1 łyzka
sok z cytryny 3 łyzki
słodkie sherry 4 łyzki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 peczek
trawa cytrynowa 2 szt
cukier puder 0,5 łyzeczki
makaron 400 g
woda zimna 6 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy z sherry

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.

W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej rzepakowy ( głębokie smażenie ).

Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zlewamy olej z woka.

SOS:

Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.

Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,

Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.

Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.

Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.

Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.

Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.

Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 04.03.2014 22:40
To już wiem co przygotuję w sobotę na obiad.
PaniMISIOWA 20.01.2014 20:18
bardzo apetyczy
Jusiaa 20.01.2014 20:08
Coś fajnego :)
Kasnaj 20.01.2014 19:59
pysznie wygląda
iwi 20.01.2014 19:46
Obłędny smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak