Kurczak colombo

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    600 gramów
  • bakłażan

    1 sztuka
  • marchewka

    1 duża sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula szalotka

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • bulion drobiowy

    200 mililitrów
  • biały rum

    200 mililitrów
  • imbir

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kumin

    1 łyżeczka
  • kardamon

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • banan

    2 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i smaż je przez 5 minut. Następnie dodaj wszystkie przyprawy prócz soli oraz drobno posiekane szalotki i czosnek. Zmniejsz ogień i smaż wszystko przez 10 minut.
2. Do mięsa dodaj pokrojone w kostkę warzywa, całość wymieszaj i podsmażaj dalsze 10 minut.
3. Do osobnego garnka wlej bulion, mleko kokosowe, rum i pomidory razem z sokiem. Całość doprowadź do wrzenia.
4. Podduszone mięso i warzywa zalej wrzącym płynem. Dobrze zamieszaj, przykryj garnek i duś potrawę na maleńkim ogniu przez 45 minut. Na koniec dodaj 2 pokrojone banany i wymieszaj.

 

Podawaj z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 03.07.2014 15:47
Piękny i pyszny :)
mitek111 06.02.2014 15:23
pysznosci:) muszę wypróbować ten przepis
brioszka 06.02.2014 11:30
ciekawe,nie jadłam nigdy banana wytrawnie. zabieram przepis do wypróbowania!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat