Kurczak barbecue (BBQ)

Kurczak barbecue (BBQ)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos barbecue (BBQ)

  • cukier brązowy

    1 szklanka
  • sos worcestershire

    1/4 szklanki
  • sos sojowy

    1/4 szklanki
  • ocet winny czerwony

    1/4 szklanki
  • sos chili

    1/4 szklanki
  • ketchup pikantny

    1/2 szklanki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cebula prażona

    2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • wędzone śliwki

    5 szt
  • czarny pieprz mielony Prymat

Dodatkowo

  • podudzia z kurczaka

    2 kg
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.

Następnie grillujemy kurczaka przez ok. 45-50 minut często smarując go glazurą BBQ.

Ja wkładam jeszcze kurczaka do naczynia żaroodpornego, w którym jest sos barbecue i podgrzewam w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż sos się zagotuje.

Kurczak barbecue (BBQ) można przygotować również w piekarniku – należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni naczynie w kurczakiem i sosem BBQ i piec ok. godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie, aby mięso się przyrumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

30.05.2016 22:33
kurczaczek palce lizać!

ania2610

02.01.2015 12:08
bardzo apetyczne

Krystyna32

02.01.2015 11:44
wygląda pysznie

aisoglam

02.01.2015 00:51
Smakowicie ;)

dollce

02.01.2015 00:32
Wyglądają rewelacyjnie

Mniam

02.01.2015 00:08
Już sobie wyobrażam jakie muszą być pyszne :)

misia53

01.01.2015 21:28
smacznie wyglądają

Beatris

01.01.2015 21:19
Bardzo apetycznie mięsko:)

jasiek

01.01.2015 21:18
cudowna skorupka

VioletoweKucharzenie

01.01.2015 20:51
apetyczne udziki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat