Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki czekoladowo-bakaliowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1 szt
czekolada deserowa 300 g
masło 1/3 kostki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
orzechy 300 g
śliwki suszone 200 g
rodzynki 200 g
daktyle 100 g
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki czekoladowo-bakaliowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt pokruszyć na kawałki i rozdrobnić za pomocą blendera.
U mnie były to pozostałosci biszkoptów, które użyłam do zrobienia tortu w kształcie barbi. Okazało sie że zostało dużo resztek ciasta i trzeba było je jakoś wykorzystać :)
Krok 1 - Kulki czekoladowo-bakaliowe foto
2
Bakalie pokroić w kostke i dodać do biszkoptów. Część orzechów i płatki migdałowe zostawić do obtoczenia kulek.
Krok 2 - Kulki czekoladowo-bakaliowe foto
3
Czekoladę pokruszyc i wrzucić do garnka. U mnie to znów są resztki czekolad jakie znalazłam w domowym schowku na słodycze. czekoladowe figurki, m&m, czekoladowe cukierki. Dodać masło i kremówke i całość rozpuścic.
Krok 3 - Kulki czekoladowo-bakaliowe foto
4
Rorpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami i biszkoptami. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kulki czekoladowo-bakaliowe foto
5
Z masy formować kulki, każdą obtoczyć w orzechach lub płatkach migdałowych.
Krok 5 - Kulki czekoladowo-bakaliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.05.2015 21:31
pyszny deserek :)
IKrakowianka 04.05.2015 21:10
super słodkości
irenka 04.05.2015 20:39
przepyszny deserek
fotoviderek 04.05.2015 19:35
Takie kuleczki to ja lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak