Kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • mąka

    szkanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    szklanka
  • jaja

    2
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy,osuszamy nad ogniem-tłuczemy.
Przekładamy do miski, odstawiamy do przestudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praske czosnek.
Ugniatamy rękoma do czasu aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę.
Formujemy rękoma małe kuleczki ( o średnicy 3/4 cm)
Wkładamy do rozgrzanego, głębokiego oleju- smażymy do momentu aż kuleczki wypłyną na wierzch i nabiorą złocistego kolorku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat