Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • mąka

    szkanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    szklanka
  • jaja

    2
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kuleczki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy,osuszamy nad ogniem-tłuczemy.
Przekładamy do miski, odstawiamy do przestudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praske czosnek.
Ugniatamy rękoma do czasu aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę.
Formujemy rękoma małe kuleczki ( o średnicy 3/4 cm)
Wkładamy do rozgrzanego, głębokiego oleju- smażymy do momentu aż kuleczki wypłyną na wierzch i nabiorą złocistego kolorku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat