kulebiak z ryżu i grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże

    30 g
  • mleko

    1.5 szkl
  • cukier

    trochę
  • tłuszcz

    3 łyżki
  • jaja

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż

    20 dag
  • tłuszcz

    troche
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Zrobić rozczyn z mąki, drożdży i mleka, a gdy wyrośnie - dodać rozmieszane jaja i pozostałe składniki; starannie wyrobić. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do ugotowanego ryżu dodać przesmażaną cebulę, ugotowane posiekane grzyby i przyprawy. Ciasto rozwałkować, nałożyć ciepłe nadzienie i zwinąć, nadając kształt podłużny. Położyć na blachę, zostawić do ponownego wyrośnięcia, potem posmarować jajem, ozdobić paskami ciasta i upiec w piekarniku. Podawać z masłem albo z sosem śmietankowym lub pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat