Kulebiak z mięsno-kapuścianym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciastko

  • Farsz:

  • żółtko jaja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- ciasto:
400g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zamrożonego masła
2 łyżki oleju zimnego
1 jajko zimne
1/2 szklanki lodowatej wody
3 łyzki octu winnego
- Farsz:
4-5 łyzek masła
1 cebula, drobno pokrojona
oszatkowana 1/2 głowki małej kapusty
250g kapusty kiszonej
sól
pieprz do smaku
2-3 koncentratu pomidorowego
łyzka sosu sojowego
kawałek papryczki chilli
natka pietruszki
czosnek niedźwiedzi
1 szklanka ugotowanego ryzu basmati
500 mielonej wołowiny
- do posmarowania zółtko

Mąke wymieszać niestarannie z masłem i olejem. Jajko lekko ubić widelcem i dodac do masy. Dolac 55ml wody i powyrabiac ciasto. Dodać resztę wody oraz ocet, wyrabiać ciasto tak długo az wszystko się wchłonie. Ciasto podzielić na 2 czesci i na posypanym mąka blacie rozwałkowac grube placki. Jeden musi być wiekszy. Zawinąc w folię spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godizny, mozna nawet na całą noc. Farsz: Masło stopić na patelni, dodac cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę, zwiekszyć temp. i smażyć 15minut. Dodac do niej kapuste kiszoną. Wymieszac. Smażyc 15 minut. Na drugiej patelni przesmażyc mieso mielone. Gdy będzie miekkie, dodać kapusty papryczke chilli, zmniejszyć temp.i dusic razem chwile, Doprawic sosem sojowym, pieprzem i sola do smaku. Dodac 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego. Dodac ryż, natke pietruszki, czosnek niedzwiedzi dusić razem jeszcze przez kilka minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyc bułką. Wyłozyć formę duzym krążkiem łacznie z bokami. Rozłozyć farsz na cieście. Drugim plackiem przykryć farsz i dobrze skleić brzegi. Z pozostałego ciasta mozna wyciać dekoracje. Przykleic je na białku
. Posmarować całosć żółtkiem. Piec przez 45 minut na dolnej półce piekarnika, az kulebiak będzie zloto-brazowy. Podawać z barszczem. Pyszny i syty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 16.10.2011 10:42
apetycznie wyglada
Koper 22.12.2010 12:21
prześliczny kulebiak :)
Zoso 31.10.2010 22:38
Ładny wzorek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat