Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kulebiak z kapustą i grzybami

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna
1 kg
mleko
3 szklanki
margaryna
10 dag
drożdże świeże
5 dag
cukier
0,5 łyżki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat

farsz

kapusta kiszona
1 kg
grzyby suszone
5 dag
cebula
1 szt
Kminek mielony Prymat
1 łyżka
sos sojowy
3 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku
olej do smażenia

dodatkowo

jajko
do posmarowania kulebiaków

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami

Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów zostawić, a grzybki pokroić. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać wywar z grzybów i 3 razy wypłukaną kapustę. Kapustę dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec duszenia wodę należy dobrze odparować. Do kapusty dodajemy posiekane grzyby, sos sojowy i przyprawiamy farsz do smaku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto.

Gotowe ciasto wkładamy do miski obsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 40 min.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Kawałek ciasta możemy zostawić na zrobienie ozdób.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę. Z drugim ciastem postępujemy w ten sam sposób. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby i układamy je na kulebiakach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe kulebiaki.

Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem. Kulebiaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st. C i piec 45-60 min. aż wierzch będzie złocisty, a włożony w środek patyczek będzie suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.01.2018 01:13
pyszny kulebiak do barszczu u nas w domu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak