Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do miski obsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 40 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Kawałek ciasta możemy zostawić na zrobienie ozdób.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę. Z drugim ciastem postępujemy w ten sam sposób. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby i układamy je na kulebiakach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe kulebiaki.
Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem. Kulebiaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st. C i piec 45-60 min. aż wierzch będzie złocisty, a włożony w środek patyczek będzie suchy.