Kulebiak krucho drożdżowy z ryżem, grzybami i rybą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • ryż

    100 g
  • margaryna

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

  • szczypiorek

    pęczek
  • sól

    pieprz, sól ziołowa
  • Ciasto:

  • rodzynki

    2dag drożdży, 1 łyżeczka cukru,
  • mąka

    25 dag
  • żółtka

    2
  • jajko

    1
  • sól

  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • margaryna do smarowania formy

  • jaja na twardo

    2
  • karp

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn: rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, dodać ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie grzyby umyć, zalać ok 0,5 l wody, zagotować, następnie wywar odstawić, a grzyby pokroić w paseczki.

Cebulkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażyc cebulkę, dodać ryż i grzyby, smażyć ok 3 minut, całość zalać wywarem z grzybów,  gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.

Rybę oczyszczoną podgotować w wywarze warzywnym, następnie oddzielić od skóry i ości (najlepiej te najwieksze kawałki, najdalsze od ogona). Mięso podzielić na mniejsze kawałki, posypać odrobiną soli ziołowej.

Zostało ciasto do wykonania: Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło lub margarynę, drobno posiekać nożem , następnie dodać jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, posiekać i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 częci, każdą rozwałkować, uformować np na kształt ryby. Na pierwszą część ułożyć ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykryć drugim ciastem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczyć wzorek, górę posmarować białkiem, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.

Gotowe danie podawać z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 17.01.2012 22:36
ale cudnie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat