Kule ziemniaczane nadziewane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 i 1|2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    6 łyżek
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • przyprawa do twarożku

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • biały ser

    35 tłusty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie do smaku. Następnie ziemniaki zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na oliwie. Ser pokruszyć, dodać 2 łyżki śmietany, utrzeć na gładką masę. Doprawić do smaku przyprawą do twarożku, solą oraz pieprzem. Do ziemniaków dodać jajka, obydwie mąki, wyrobić ciasto ziemniaczane. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz wyrobić. Brać porcje ciasta, uformować placuszka, ułożyć na środku porcję sera i formować kule. Włożyć do gotującej się wody osolonej do smaku. Gotować ok 7 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, polać cebulką smażoną na oliwie. Można czym innym polać w zależności co lubimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz8 08.05.2016 11:39
pomysłowe : )
Sylwia56 21.08.2012 15:03
na pewno pyszne
Agnieszka91 17.08.2012 13:00
Super pomysł, dzisiaj wypróbuje
elficzna 17.08.2012 01:40
ciekawy pomysł, pierwszy raz widzę takie cuś :)
agunesu 16.08.2012 23:24
spoko kule
ziutula 16.08.2012 22:14
dla mnie na piątek...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat