Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kule ziemniaczane nadziewane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 i 1|2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cebula 1 sztuka
oliwa 6 łyżek
śmietana kwaśna 2 łyżki
przyprawa do twarożku 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
biały ser 35 tłusty

Przepis i sposób przygotowania na: Kule ziemniaczane nadziewane

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie do smaku. Następnie ziemniaki zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na oliwie. Ser pokruszyć, dodać 2 łyżki śmietany, utrzeć na gładką masę. Doprawić do smaku przyprawą do twarożku, solą oraz pieprzem. Do ziemniaków dodać jajka, obydwie mąki, wyrobić ciasto ziemniaczane. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz wyrobić. Brać porcje ciasta, uformować placuszka, ułożyć na środku porcję sera i formować kule. Włożyć do gotującej się wody osolonej do smaku. Gotować ok 7 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, polać cebulką smażoną na oliwie. Można czym innym polać w zależności co lubimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 08.05.2016 11:39
pomysłowe : )
Sylwia56
Sylwia56 21.08.2012 15:03
na pewno pyszne
Agnieszka91 17.08.2012 13:00
Super pomysł, dzisiaj wypróbuje
elficzna 17.08.2012 01:40
ciekawy pomysł, pierwszy raz widzę takie cuś :)
agunesu 16.08.2012 23:24
spoko kule
ziutula
ziutula 16.08.2012 22:14
dla mnie na piątek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak