Kukurydziane ciasto na słono

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 dag
  • kaszka kukurydziana

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 sztuki
  • olej

    1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • kukurydza

    1/2 puszki
  • świeży majeranek

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • kwaśna śmietana

    280 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać na sucho z kaszką kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, drobno posiekany czosnek oraz majeranek, wszystko wymieszać.
Osobno ubić jajka ze śmietaną i olejem, dolać do suchych składników i dołożyć odsączoną z zalewy kukurydzę, ciasto szybko i dokładnie wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki ja miałam 22cm na 27 cm.
Ciasto piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 25 min po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia w formie przed podaniem pokroić na porcje.
Moje dzieci jadły jak ciasto takie suche, a mi bardzo smakowało z czystym barszczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 06.02.2013 13:53
ciekawe jak smakuje
malaczarna23 05.02.2013 21:09
nie jadłam ale pomysł mi sie podoba:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat