Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane ciasto na słono

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 dag
kaszka kukurydziana 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
olej 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
kukurydza 1/2 puszki
świeży majeranek 1 łyżka
papryka czerwona 1/2 sztuki
kwaśna śmietana 280 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane ciasto na słono

Mąkę wymieszać na sucho z kaszką kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, drobno posiekany czosnek oraz majeranek, wszystko wymieszać.
Osobno ubić jajka ze śmietaną i olejem, dolać do suchych składników i dołożyć odsączoną z zalewy kukurydzę, ciasto szybko i dokładnie wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki ja miałam 22cm na 27 cm.
Ciasto piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 25 min po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia w formie przed podaniem pokroić na porcje.
Moje dzieci jadły jak ciasto takie suche, a mi bardzo smakowało z czystym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.02.2013 13:53
ciekawe jak smakuje
malaczarna23 05.02.2013 21:09
nie jadłam ale pomysł mi sie podoba:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak