Kudłacze kostki kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 i 1/2 szkl.
  • jaja

    4 szt.
  • cukier

    1 i 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Polewa

  • masło

    125 gram
  • woda

    10 łyżek
  • cukier

    1/2 szkl.
  • kakao

    4 łyżki

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Miksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy. Mieszając szpatułką. Wylać na blachę 30x25 cm wyłożoną pergaminem. Piec 35- 40 min. w 180 stopniach.
2. Polewa: Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao. Mieszać do roztopienia się cukru
3. Ostygnięty placek pokroić w kostkę. Każdą kostkę zanurzyć w polewie. Następnie w wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulette17 20.03.2015 09:28
Pewnie :) Proszę się częstować :)
turkus3 20.03.2015 09:09
moje ulubione !!!
monikaT83 19.03.2015 21:10
bardzo pomysłowy deser, czy mogę kawałek?:)
dollce 19.03.2015 19:28
wyglądają super
xxKatherinee 19.03.2015 15:01
uwielbiam je !! a tym którzy jeszcze nie mieli przyjemności robić/próbować gorąco POLECAM
Janina 19.03.2015 14:50
Pyszności;)
Kolorowa 19.03.2015 14:37
Ładne ciasto ;)
Wacław 19.03.2015 12:31
wspaniały deser :-)
Maridka19 19.03.2015 11:47
Lubię takie kosteczki :)
paulina2157 19.03.2015 11:31
bardzo je lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat