Kryzysowe bułki

Kryzysowe bułki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka krupczatka

    200 g
  • drożdże

    35 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szk
  • margaryna Kasia

    50 g
  • kiełbasa markowa

    5 szt
  • ser tarty

    300 g
  • płatki chili

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać.
Wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.
Mąkę wsypać do większej miski, zrobić na środku dołek.
Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, sól, żółtko i margarynę i wyrobić ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione oprószyć je mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, jeszcze raz chwilkę wyrobić i rozwałkować placek grubości około 5-7 mm.
Naczyniem o średnicy 10 cm wycinać kółka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiełbasę pokroić w plasterki i ułożyć po 5 plasterków na
każdym krążku.
Na środku posypać startym serem.
Na koniec dodać na wierzch płatki chili.
Bułki piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Upieczone można polać ketchupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 13.01.2012 17:34
dzięki
sylwia / sytofala 13.01.2012 14:00
interesujący pomysł :)
cukiereczek 13.01.2012 09:01
ciekawe
stokrotka 13.01.2012 08:52
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat