Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na skrzydełkach z grzybami
Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
Skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól (1 łyżeczka), zmniejszamy płomień i usuwamy szumowiny. Gotujemy około 20 min bez przykrycia, po czym wyciągamy mięso na talerz i studzimy. Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę.
Do wywaru wsypujemy kaszę.
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.