Krupnik na piersiach z kaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

  • ziemniaki

  • marchew

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

podwójna pierś z dorodnego kaczora (z kością),
kasza jęczmienna (dałam średnią) - 2/3 szklanki,
cebula - 2 nieduże,
marchew - 2,
korzeń pietruszki,
korzeń selera - wielkości marchewki,
seler naciowy - 3 średniej grubości łodygi,
ziemniaki - 2 duże,
natka pietruszki - pęczek,
liść laurowy - 2,
ziele angielskie - kilka ziarenek,
kostka bulionowa - grzybowa,
czosnek - 2 ząbki,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, można podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużego, 3-litrowego garnka, zalać zimną wodą i dodać ok 3 łyżeczki soli. Zagotować, zebrać szum. Gotować przez ok godzinę (kupną kaczkę krócej). Następnie dodać pokrojone drobno: cebulę, marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zagotować. Dodać dobrze przepłukaną kaszę, pokrojone łodygi selera, kostkę grzybową oraz pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek i posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Podawać z mięsem z kaczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 07.06.2012 18:36
super
wojr63 23.04.2012 23:50
lubię takie zupki
anemon 16.12.2011 17:58
Bardzo apetyczna zupa.
Marybeth 01.12.2011 15:54
ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat