Krupnik na gęsinie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęsie skrzydła

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 szt.
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • włoszczyzna

    1 szt.
  • ziemniaki

    6 szt.
  • kasza jęczmienna

    10 łyżek
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 27.09.2016 14:41
lubię krupnik,szczególnie w sezonie jesienno-zimowym
kd045 27.09.2016 13:42
super zupka ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat