KRUPNIK JARSKI Z GRZYBEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    7 sztuk
  • por

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • grzyby suszone

    50 gram
  • kasza jęczmienna

    5 łyżek
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 ziarna
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 pęczek
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę seler oczyszczam, wkładam do garnka, dodaję por, zalewam zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. W trakcie gotowania zbieram szumy. Do garnka dodaję ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Kaszę płuczę na sitku, po czym dodaję do zupy. Grzyby oczyszczam, po czym zalewam wrzątkiem. Grzyby kroję w paski, a następnie dodaję do zupy. Do zupy dodaję także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kiedy warzywa będą miękkie wyjmuję je, kroję je i ponownie dodaję do zupy. Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję śmietanę połączoną z mąką i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję jeszcze posiekany koperek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 27.09.2015 15:34
Smaczniutka zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat