Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy śliwkowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 1 szkl
margaryna 250 g
śmietana 3 łyżki
białko 4 szt
śliwki ok 40 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy śliwkowiec

Kroki postępowania

1
Wyrabiamy kruche ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem, żółtek margaryny, śmietany i pół szklanki cukru. Połowę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok pół godziny. Z białek i drugiej połowy szklanki cukru ubijamy pianę. Połowę ciasta która została rozwałkowujemy i układamy na wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 1 - Kruchy śliwkowiec foto
2
Nakłuwamy widelcem ciasto i układamy na nim połówki śliwek. Na śliwki wykładamy ubitą z białek pianę a na wierzch ścieramy na tartce na grubych oczkach schłodzone w zamrażarce ciasto.
Krok 2 - Kruchy śliwkowiec foto
3
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego :B
Krok 3 - Kruchy śliwkowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 22.01.2014 11:53
poproszę o kawałek tego pysznego ciasta
caralajna 23.10.2013 07:04
uwielbiam takie ciasto
monisia1977 28.09.2013 06:53
super ciacho
everay 27.09.2013 21:49
lubimy takie:))
Ewelina38 27.09.2013 18:02
kruche ciasto ze śliwkami smakuje bajecznie smacznie :)
malaczarna23 27.09.2013 17:08
pyszne ciasto
sylwia_mc 27.09.2013 13:40
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak