Kruchy śliwkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • żółtka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • margaryna

    250 g
  • śmietana

    3 łyżki
  • białka

    4 szt
  • śliwki

    ok 40 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruchy śliwkowiec foto
Wyrabiamy kruche ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem, żółtek margaryny, śmietany i pół szklanki cukru. Połowę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok pół godziny. Z białek i drugiej połowy szklanki cukru ubijamy pianę. Połowę ciasta która została rozwałkowujemy i układamy na wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 2 - Kruchy śliwkowiec foto
Nakłuwamy widelcem ciasto i układamy na nim połówki śliwek. Na śliwki wykładamy ubitą z białek pianę a na wierzch ścieramy na tartce na grubych oczkach schłodzone w zamrażarce ciasto.
Krok 3 - Kruchy śliwkowiec foto
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego :B

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 22.01.2014 11:53
poproszę o kawałek tego pysznego ciasta
caralajna 23.10.2013 07:04
uwielbiam takie ciasto
monisia1977 28.09.2013 06:53
super ciacho
everay 27.09.2013 21:49
lubimy takie:))
Ewelina38 27.09.2013 18:02
kruche ciasto ze śliwkami smakuje bajecznie smacznie :)
malaczarna23 27.09.2013 17:08
pyszne ciasto
sylwia_mc 27.09.2013 13:40
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat