Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy jabłecznik z budyniem
Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i szybko zagnieść całość. 1/3 ciasta odłożyć, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i umieścić w formie do pieczenia o wymiarach ok. 36x21 cm, wykładając także boki na wysokość ok. 2 cm.
Owoce:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne, a następnie rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.
Budyń:
Budyń ugotować i gorący wylać na jabłka.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i rozłożyć na budyniu. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.